ÇOCUKLARDA AEROBİK DAYANIKLILIK

ANTRENMANI - II

                                                           

Cemal POLAT

 

    Saskatchewan aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi 8-16 yaş arasındaki 83 erkek çocukla ilgili uzunlamasına çalışmasındaki VO2 max hız eğrisinde 9.5 ve 11.5 yaşlarında gelişmenin önemsiz  olduğunu, daha sonra bunu dik bir artışın takip ettiğini ileri sürer.(7)

 

 

     VO2 max ölçümleri çocukların kan ve kas laktik asit oranlarının yetişkinlerden daha düşük olduğu Erikson'un (1980) kas laktik asit konsantrasyonu ile ilgili çalışmasında görülmektedir.

 

 

     Çocuklardaki kas ve kan laktik asit konsantrasyonunun yetişkinlere göre düşük olmasının yağ asitlerinin enerji kaynağı olarak kullanılmasından mı yoksa glikolitik rezerv azlığından mı yoksa oksidatif glikolitik kapasitenin yüksek olmasından mı kaynaklandığı bilinmiyor.(7)

      Çocuklardaki ısı düzenleme mekanizması yetişkinlerinki kadar verimli değildir. Çocuklarda vücut ağırlığının her bir kilogramı başına yüzey alanı yetişkinlerden daha fazladır. Çocuklardaki bu özellik sıcak ortamda çok ısı kazanılması ve soğuk ortamlarda daha çok ısı kaybedilmesini zorunlu kılmaktır.(5) 

 

 

     Yetişkinler sıcak bir günde 800 ml. ter/m2 deri sa. kadar çok ter üretebilirken çocuklarda bu oran 400 ml ter/m2 deri sa. kadardır.Çocuklardaki bu yetersizlik aktif ter bezlerinin yetersizliğinden değil ter üretiminin etkin ve verimli olmayışındandır.(5)

     Aradaki (1979) yaşla birlikte terlemedeki gelişimi incelemiştir.Aşağıdaki veriler yaşla birlikte ter üretim oranlarını ve klor konsantrasyonunu göstermektedir.(5)w

 

    Yukarıdaki tablodan çocukların ter bezlerinin yetişkinlerinkinden daha az ter ürettiği anlaşılmaktadır.Gerek dinlenik gerekse egzersiz esnasında ısı değişikliklerine uyum çocuklarda yetişkinlere göre daha azdır.(Wagner 1972, Bar Or 1980, Inbar 1978) Çocuklara dayanıklılık egzersizi yaptırılırken ısı düzenleme mekanizması ile ilgili özelliklerin göz önüne alınması çok önemlidir.(6) Çocukların belli bir aklimatizasyon süresine ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaçları vardır.(10)

    Bir çocuk , bir yetişkinden daha az güç rezervine sahiptir.Genç deneklerin vücut ağırlığının kilogramı başına oksijen alımları daha büyük olanlara ve yetişkinlere göre koşu bandındaki submaksimal koşuda daha yüksek olduğu vurgulanmıştır.(3)

 

SÜRECEK

 

Yayına Hazırlayan : Sabri ŞİMŞEK